Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Την Κυριακή 13 Μαρτίου και τη πόλη της Λάρισας επέλεξαν οι φασίζουσες μειονότητες της πόλης να συγκεντρωθούν και να παρελάσουν στο ιστορικό της κέντρο.

Σε απάντηση της προκλητικότητας των φασιστών και ρατσιστών καλέστηκε στην Ιατρική σχολή αντισυγκέντρωση η οποία όμως στηρίχθηκε μόνο από δυνάμεις του α/α χώρου, ανένταχτων πολιτών και του Ε.Ε.Κ Θεσσαλίας.


Αν και από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας θέσαμε ως Ε.Ε.Κ προς όλους την αναγκαιότητα της παρουσίας μας στο δρόμο την ημέρα της φασιστικής δράσης, αν όχι το σύνολο, σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων (φύση και θέση εχθροί του φασισμού βάση των καταστατικών τους και των διακηρυγμένων σκοπών τους) προτίμησαν, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες να σφυρίξουν αδιάφορα και άλλες να θεωρητικολογήσουν υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα του φασισμού δεν αντιμετωπίζεται με αντισυγκεντρώσεις.


Σαφώς πιστεύουμε πως το φαινόμενο της σύγχρονης αναβίωσης του φασισμού είναι πρόβλημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αναχαιτίζεται μέσα από τα κομματικά γραφεία και τις ατέρμονες βυζαντινολογίες και αναλύσεις.


Διαχρονικά ο φασισμός και ο ρατσισμός ήταν και είναι φαινόμενο της γειτονιάς, της πλατείας και του δρόμου και πριν απ' όλα πρέπει να χτυπηθεί, εκεί, στη ρίζα του.

Δυστυχώς η αριστερά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη της τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος όταν στις αρχές της δεκαετίας του '30 ο ναζισμός φούντωνε στα χαμηλά ταξικά στρώματα της Γερμανίας και το σύνολο των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατων της εποχής το αντιμετώπιζε ως ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αποκομμένο από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, ενώ η αστική εξουσία έστρεψε τα εκατομμύρια των ανέργων και απελπισμένων σ΄ ένα παγκόσμιο πόλεμο.

Ακόμα χειρότερη της αδράνειας όμως είναι η ίδια θεωρητικοποίηση της αγωνιστικής απραξίας, την ώρα που οι φασίστες παρελαύνουν έξω από την πόρτα σου. Και ακόμα πιο απογοητευτική ήταν για εμάς η στάση της Αντιρατσιστικής οργάνωσης Λάρισας όταν η μόνη απάντηση στο ποιά θα είναι η στάση της το πρωί της Κυριακής ήταν «ας δώσουμε τόπο στην οργή και ας μαζευτούμε από βδομάδα να ψάξουμε το γιατί». Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ηττοπαθή στάση την έδωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες, από μικροπωλητές μέχρι οικογένειες με τα παιδιά τους, που το πρωί της Κυριακής όλο το τετράωρο της παρουσίας μας στην πλ.Ταχυδρομείου μαζεύτηκαν περιμετρικά μας ζητώντας ένα ασφαλές μέρος μέχρι να περάσει η «μπόρα» μέχρι τα κτήνη με τα φασιστικά σύμβολα αφήσουν τους δρόμους του κέντρου ελεύθερους και προσπελάσιμους και για τους μετανάστες. Αυτός και μόνο ο λόγος αρκούσε σύσσωμη η Αντιρατσιστική να είναι στην πλατεία μαζί μας.

Δεν είμαστε λάτρεις της βίας και της φασαρίας όπως με ζήλο κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν. Δεν είμαστε χουλιγκάνοι, είμαστε τροτσκιστές. Ο Τροτσκισμός κουβαλά στη πλάτη του και στη συλλογική του μνήμη τις σφαγές, τους διωγμούς και τις εξορίες, τόσο από τον φασισμό όσο και το σταλινισμό. Γι αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε σπιθαμή αναζοπύρωσης τους.

Αν κάποιοι επιμένουν στην αναγνώριση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους εχθρούς της ελευθερίας, όπως στο φαινόμενο της Λεπτοκαρυάς Πιερίας όπου καλοδέχτηκαν τους φασίστες σε μια απελευθέρωση του εκεί σταθμού διοδίων, ας μείνουν μόνοι τους και πολιτικά απομονωμένοι.

Χαιρετίζουμε όλο τον κόσμο που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην πλατεία μαζί μας αλλά και τους συντρόφους που ήρθαν από την υπόλοιπη Θεσσαλία να μας συνδράμουν.

13-3-2011

Δ.Α.