Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Απολυμένοι, χρεοκοπημένοι, δολοφονημένοι ή εργαζόμενοι και ελεύθεροι;

Απολυμένοι, χρεοκοπημένοι, δολοφονημένοι
ή εργαζόμενοι και ελεύθεροι;

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.

Το ΕΕΚ καταγγέλλει την διοίκηση της εταιρείας ΚΟΝΤΙ, θυγατρική της πολυεθνικής ArcelorΜittal, που ευθύνεται για την εκτράχυνση των συνθηκών στην περιφρούρηση έξω από τις εγκαταστάσεις της μονάδας στο Βελεστίνο μετά την επίθεση εργολαβικού εργαζόμενου, απεσταλμένου της εταιρίας, εναντίον απολυμένου εργάτη που βρίσκεται πάνω από 100 μέρες έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας μαζί με άλλους συναδέλφους του το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή.
Οι σκανδαλώδεις και παράνομες απολύσεις, οι μυστικές μονομερείς συναντήσεις των γάλλο-ελλήνων αφεντικών στο υπουργείο Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή του σωματείου προκειμένου να διευθετηθεί η «δυσάρεστη» κατάσταση, τα «δάκρυα» των πράσινων βουλευτών στη παρέμβαση των εργαζομένων τα Θεοφάνεια ότι εξαπατήθηκαν (εδώ δεν ήξεραν τι ψήφιζαν με τα μνημόνια), επιβεβαιώνουν το γεγονός για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους, ότι κράτος και αφεντικά τα βρίσκουν μια χαρά και ότι μόνο η παράλληλη ανεξάρτητη ταξική δράση και η κοινωνική αλληλεγγύη, όπως στους Χαλυβουργούς στον Απρόπυργο, έχει πιθανότητες νίκης.
Η κατόπιν εορτής υποστήριξη του ΕΚΒ στο μονόδρομο των υπουργείων και η έλλειψη μιας συνειδητής πολιτικής γραμμής, παρά την αγωνιστική στάση των εργατών της ΚΟΝΤΙ, σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης, μαζικής ανεργίας και απόλυτης καπιταλιστικής χρεοκοπίας δείχνει ότι οι εργατικοί αγώνες δεν πάσχουν από έλλειψη μαχητικότητας ή θυσιών από τη πλευρά των εργατών αλλά από έλλειψη προοπτικής και επαναστατικής πολιτικής. Η επιτυχία των αγώνων χρειάζεται άμεσα μια ανεξάρτητη από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία εργατική οργάνωση, ανεξάρτητα ταξικά κέντρα αγώνα.
Οι εργάτες της ΚΟΝΤΙ δεν χρειάζεται πια να ταλαντεύονται στο δίλημμα «60 απολύσεις ή λουκέτο». Όπως είχαμε πει και αναλυτικά εξηγήσει εξ αρχής, το λουκέτο ήταν η πολιτική των αφεντικών. Δεν πρόκειται για αμέλεια της διοίκησης της εταιρείας ή μη βιωσιμότητα του εργοστασίου αλλά η μη βιωσιμότητα του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα που σπρώχνει στη διάλυση των παραγωγικών μονάδων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στη μαζική ανεργία.
Όπως είπε και ο αρχιτραπεζίτης Παπαδήμος στη προσπάθειά του να πείσει για την περικοπή του 13 και 14 μισθού αλλά και στη γενικευμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, «είναι καλύτερα να κοπούν από το να αυξηθεί η ανεργία». Το αν θα μπορείς να ζεις βέβαια, γι αυτόν και τους διεθνείς τοκογλύφους είναι ένα ερώτημα που δεν χρειάζεται απάντηση.
Οι εργάτες της ΚΟΝΤΙ μαζί με όλες τις νομικές ενέργειες που έχουν αναλάβει πρέπει να μείνουν δεσμευμένοι σε αυτό που είχαν αποφασίσει όταν ξεκίνησαν τους αγώνες τους το 2010, αν και σήμερα σε πιο δύσκολες συνθήκες: να μείνει το εργοστάσιο ανοικτό.
Μόνο που αυτό δεν είναι εφικτό στον καπιταλισμό.
Η μόνη εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση παραμένει να είναι η άμεση κατάληψη του εργοστασίου, η πρόσκληση σε εκατοντάδες άνεργους μεταλλεργάτες να εργαστούν σε αυτό, με την απαίτηση η παραγωγική μονάδα να εθνικοποιηθεί πλήρως, χωρίς καμιά αποζημίωση στα πολυεθνικά αφεντικά και να τεθεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων για λογαριασμό της εργατικής τάξης. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε κάθε εργοστάσιο που κόβει μισθούς, θέτει σε εκ περιτροπής εργασία, απολύει.
Για να σωθούν τραπεζίτες, βιομήχανοι, καναλάρχες κι εφοπλιστές μας ζητάνε να θυσιάσουμε τη ζωή μας, των οικογενειών μας και των παιδιών μας. 

Εμείς τους απαντάμε: 

Διαγραφή του χρέους
Εθνικοποίηση όλων βιομηχανιών,  επιχειρήσεων, τραπεζών, χωρίς καμιά αποζημίωση στα αφεντικά, κάτω από εργατικό έλεγχο.
Μείωση των ωρών εργασίας και μοίρασμα της δουλειάς σε όλους.
Κάτω η τρικολόρε κυβέρνηση των αρχιτραπεζιτών και τροϊκανών.
Όλη η εξουσία στους εργάτες
15/1/2012
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ)
www.eek.gr