Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση του ΕΕΚ στην ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σχετικα με τον φασισμό



Μια απάντηση στην Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Λίγες μέρες μετά την μαζικότατη πορεία ενάντια στους οπλισμένους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής στο Βόλο, η ΝΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη στάση και το ρόλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Παρά τις σωστές επισημάνσεις της ανακοίνωσης για το ρόλο της Χρυσής ως πιστού υπηρέτη του κεφαλαίου, η ανακοίνωση αδυνατεί να εξηγήσει την ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής και επιχειρείται μια εξίσωση των άκρων, μια άποψη που υιοθετείται ανοικτά από τη μνημονιακή κυβέρνηση και τον αστικό τύπο.

Έτσι η ανακοίνωση τελικά στοχεύει στην καταδίκη όλων όσων κινητοποιούνται προκειμένου η ΧΑ να μην καταλάβει τους δρόμους όπως έκανε ο Χίτλερ ή ο Μουσολίνι. Η ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ εγκαλεί τους χίλιους και πλέον διαδηλωτές του Βόλου, έναντι των λιγότερο από εκατό φασιστών, που «[…]δεν πρέπει να παρασυρθούν από την κούφια (!) αντιπαράθεση που τεχνητά (!) στήνεται με αφορμή την παρουσία της φασιστικής Χρυσής Αυγής στο Βόλο[…]Πρέπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή και η λογική της[…]Ταυτόχρονα να χρεοκοπήσουν οι θολές (!) αντιφασιστικές λογικές που συμβάλλουν στην εξίσωση (!) των «άκρων» και θέλουν τους εργαζόμενους υπερασπιστές της αστικής νομιμότητας(!)[…]».
Όμως η θεωρία περί άκρων είναι που προβάλλουν όλες οι αστικές εφημερίδες για να συγκαλύψουν το βρώμικο και δολοφονικό προφίλ της ΧΑ. «Τεχνητά» οι φασίστες μαχαιρώνουν μετανάστες ή χαστουκίζουν αριστερές βουλευτίνες; Το ΚΚΕ υιοθετεί ότι γράφει ο αστικός τύπος; Γνωρίζουν ότι ο βουλευτής της ΧΑ στη Μαγνησία οπλοφορεί και επιδεικνύει προκλητικά το όπλο του; Γνωρίζουν ότι ο αδελφός του Κασσιδιάρη, αξιωματικός του στρατού, επίσης οπλοφορούσε και συνελήφθη; Γνωρίζει η ΝΕ ότι μέλη του ΚΚΕ απειλούνται ευθέως από φασίστες; Αφού το ΚΚΕ προσάπτει «κούφιες, τεχνητές, θολές» αντιλήψεις σε όποιον βγαίνει στο δρόμο κι ενώνεται ενάντια στους ναζιστές, θα πρέπει αμέσως να εξηγήσει πώς το ίδιο αντιμετωπίζει τα χαστούκια, τους μαχαιροβγάλτες και τους οπλοφορούντες χρυσαυγίτες. Με νηφαλιότητα, με χαρτοπόλεμο ή σφυρίζοντας αδιάφορα;  Η συγκεκριμένη πολιτική του ΚΚΕ έχει τελείως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που παλεύει κάθε συνειδητός κομμουνιστής.
H ανακοίνωση υιοθετεί ολοκληρωτικά λάθος και επιζήμια συμπεράσματα που μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι οι συναγωνιστές της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ έχουν αυτό που αναφέρουν για το εργατικό κίνημα: “ Το εργατικό κίνημα έχει πείρα, τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, για το ρόλο φασιστικών και παρακρατικών οργανώσεων και μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά.”. Γιατί κάθε συνειδητός κομμουνιστής που μνημονεύει την πείρα και την ιστορία, έχει μελετήσει διεξοδικά τα ολέθρια σφάλματα της τρίτης περιόδου της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ, που οδήγησε το μεγαλύτερο ΚΚ στη Γερμανία σε μια απόλυτη ήττα χωρίς μάχη, ανοίγοντας το δρόμο του Χίτλερ ενάντια στην ΕΣΣΔ και στο σφαγείο του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Η ανακοίνωση σωστά επισημαίνει ότι φασιστικός κίνδυνος και «Η αντιμετώπισή τους θα είναι στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κινήματος που θα αμφισβητήσει ανοικτά και θα έρθει σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, θα χαράξει δρόμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και θα εδραιώσει την εξουσία της εργατικής τάξης μαζί με τους συμμάχους της», Αλλά αυτό δεν σημαίνει και μια αναγνώριση των λαθών των ΚΚ στην Ισπανική και Ελληνική επανάσταση όπου πρότασσαν μόνο το αντιφασιστικό και το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο αντίστοιχα; Κι έτσι οδήγησαν σε μια αποσύνδεση του αντιφασιστικού και αντικατοχικού αγώνα από τα ζητήματα της κοινωνικής επανάστασης και της εξουσίας που οδήγησαν σε δυο τραγικές ήττες και στην Ελλάδα στην Βάρκιζα. Σήμερα όμως κάνουν το αντίστροφο λάθος: υιοθετούν την κοινωνική επανάσταση και απορρίπτουν τον αντιφασιστικό αγώνα στους δρόμους, μετατρέποντας το ζήτημα της εργατικής εξουσίας σε κούφια λέξη.
Για το ΚΚΕ η αυτοκριτική είναι άγνωστη λέξη. Τα ολέθρια σφάλματα επαναλαμβάνονται και κάθε έντιμος κομμουνιστής πρέπει να τα αναγνωρίσει:
1. Το τραγικό λάθος της υποδοχής της ΧΑ στον αγώνα της Χαλυβουργίας που μπαλώθηκε με μια ανακοίνωση του ΚΚΕ περί προβοκάτσιας της ΧΑ αφού πέρασε ένα τριήμερο και αριστερές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία της ΧΑ σε έναν από τους μεγαλύτερους εργατικούς αγώνες της περιόδου.
2. Η δημόσια επίθεση Κασσιδιάρη εναντίων αριστερών βουλευτών (Κανέλλη, Δούρου) που το ΚΚΕ στη μέση των εκλογικών αναμετρήσεων, ζήτησε να καταδικαστεί η ΧΑ στην κάλπη, γεγονός που λειτούργησε πλήρως αντίστροφα. Τοπικά, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης απάντησαν αμέσως με κινητοποιήσεις βλέποντας σωστά μια επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη.
3. Η «άγνοια» της γγ του ΚΚΕ για την επίθεση της ΧΑ σε μέλη αριστερών οργανώσεων στην Αγ. Παρασκευή, μεταξύ αυτών και μέλους του ΚΚΕ. Όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις οργάνωσαν πορεία και καταδίκασαν τη ΧΑ. Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε κι ούτε ανέλαβε κάποια δράση απάντησης στην επίθεση.
4. Η έλλειψη καταδίκης (στην ανακοίνωση) της ΕΥΠ, της ελληνικής αστυνομίας και απόστρατων αξιωματικών που ανοικτά στηρίζουν τη ΧΑ και
5.Η απαράδεκτη κοινή παρουσία βουλευτών του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στις κινητοποιήσεις του ένστολου μηχανισμού καταστολής του αστικού κράτους στην Αθήνα, που ενίσχυσε στους εργαζόμενους την αντίληψη της υπεράσπισης της αστικής νομιμότητας - για την οποία όμως ανερυθρίαστα η τοπική ηγεσία εγκαλεί τους αντιφασίστες διαδηλωτές.

Η οργάνωσης της αυτό-άμυνας των μαζών είναι αναγκαία ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις, που δεν μπορούν να ξεχωριστούν από τη κοινωνική καταστροφή που σπέρνει η καπιταλιστική χρεοκοπία και που μπορεί να λυθεί προς όφελος των μαζών μόνο με τις μεθόδους της προλεταριακής επανάστασης. Η διάλυση και κατάρρευση της αστικής δημοκρατίας  έχει προβάλλει επιτακτικά το ζήτημα της εξουσίας. Η αστική δημοκρατία και το κράτος της δεν μπορεί να λύσει με ειρηνικές μεθόδους τα άλυτα κοινωνικά ζητήματα, κι αυτό εξηγεί την άνοδο της ΧΑ ως τη νέα εμφυλιοπολεμική γραμμή άμυνας του κεφαλαίου ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη, τους αγώνες της και τις αναζητήσεις της.
Το ενιαίο μέτωπο όλων των αριστερών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και αντιφασιστών της εργατικής τάξης πρέπει να χτιστεί, τοπικά και πανελλαδικά ενάντια στους φασίστες, με αποφασιστική δράση στο δρόμο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς για να αποκόψουμε με τις προλεταριακές μεθόδους τους φασίστες, παίρνοντας υπόψη μας τα πραγματικά μαθήματα της ιστορίας που δεν θα οδηγήσουν σε νέες τραγικές ήττες.
10/10/2012
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ )



Παραθέτουμε το άρθρο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ:

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ