Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Μια βδομάδα χωρίς σήμα






Σχεδόν μια βδομάδα πέρασε, από τη περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου, όταν το σήμα της ΕΡΤ έπεσε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και στη θέση του εμφανίστηκε το αγνώστου ταυτότητας σήμα μιας ΔΤ που έχει εξάψει τη φαντασία πολλών για την ερμηνεία του αρτικόλεξού της. Έτσι επιστρέψαμε ξανά στο αρχικό τρόπο παρακολούθησης μέσω internet στο site www.ertopen.com αλλά και σε πολλά άλλα εθελοντικά siteς που προβάλλουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Λίγοι όμως ξέρουν, καθώς η σχετική είδηση δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε, τα γεγονότα.
Στον δεκαόροφο πύργο του ΟΤΕ στη θέση Πλιασίδι του Πηλίου, στον 8ο και 9ο όροφο,  στεγάζεται όλος ο εξοπλισμός της ΕΡΤ, πομποί δέκτες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Στον περιβάλλοντα χώρο του πύργου η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου είναι τριπλοκλειδωμένη, ενώ οι χώροι στους διάφορους ορόφους είναι επίσης κλειδωμένοι, δεδομένου ότι δυνατότητα πρόσβασης μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών του τοπικού ΟΤΕ και το αντίστοιχο τοπικά τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ. Εργαζόμενοι του ΟΤΕ και της ΕΡΤ είχε ο καθένας δικά του κλειδιά για τους αντίστοιχους χώρους πρόσβασης ανά χώρο σε κάθε όροφο.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, την περασμένη Παρασκευή, εργαζόμενος των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ Βόλου που έχει πρόσβαση στον πύργο άνοιξε την κεντρική είσοδο και επέτρεψε σε δυο άτομα (αγνώστων ακόμα στοιχείων), τεχνικοί από Αθήνα, εξειδικευμένοι στα ραδιοτηλεοπτικά θέματα τους έδωσε πρόσβαση στον 8ο  και 9ο  όροφο του πύργου και αφού έσπασαν τις κλειδαριές των αντίστοιχων χώρων που είναι εγκατεστημένος ο εξοπλισμός της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, κατέβασαν το εκπεμπόμενο σήμα και ανέβασαν το σήμα της Δημόσιας νΤροπής.
Όπως μας έγινε γνωστό, ταυτόχρονα αλλάχτηκε και η κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του πύργου έτσι ώστε να αποτραπεί τυχόν είσοδος του τεχνικού προσωπικού της ΕΡΤ στο χώρο του πύργου, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η τύχη του εξοπλισμού, της συντήρησής του, η οποία προφανώς είναι πλέον στην ευθύνη των τοπικών στελεχών του ΟΤΕ (εκτός αν κατέχει κι άλλο, μη εξουσιοδοτημένο άτομο πλέον κλειδιά).
Το περιστατικό έχει καταγγελθεί από τους εργαζόμενους στο τοπικό ΑΤ Ανακασιάς, το οποίο έχει αποστείλει πλέον προσωπικό το οποίο φυλάει τον πύργο του ΟΤΕ (από ποιον άραγε;).
Όπως είναι γνωστό, στα έγγραφα απολύσεων που έχουν λάβει πανελλαδικά όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εκτός της επαίσχυντης απόλυσης, απαιτείται ρητά η φύλαξη και καλή λειτουργία του εξοπλισμού που είναι χρεωμένος σε κάθε εργαζόμενο, παρά το γεγονός της απόλυσης!

Η περιγραφή των γεγονότων από τη πλευρά μας  δεν γίνεται για τυπικούς λόγους κι ούτε απλά για να ανακαλυφθούν οι δράστες που έτσι κι αλλιώς εδρεύουν στο Μαξίμου, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλες. Συνήθως οι δράστες αυτών των ενεργειών αμείβονται ποικιλοτρόπως από την εκάστοτε εξουσία. Δεν μας ενδιαφέρει καν η νομιμότητα της ενέργειας από μια κυβέρνηση της διαρκούς παρανομίας των 2600 απολύσεων, των κανίβαλων ελεγκτών τρόλεϊ, της φορομπηξίας και της μαζικής ανεργίας.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν ενημέρωσαν το συνδικάτο τους για τις εντολές που έλαβαν, αν οι εντολές ήταν γραπτές ή προφορικές, γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν κατήγγειλαν το γεγονός και δεν φρόντισαν να αποκαλύψουν τους συνεργούς της κυβέρνησης στο μαζικό έγκλημα.
Αυτό είναι το στοιχειώδες καθήκον ενός συνδικαλιστικού οργάνου, που υπενθυμίζω, δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Δικιά μας απαίτηση φυσικά είναι να δοθεί στους τεχνικούς της ΕΡΤ άμεσα πρόσβαση στο πύργο του ΟΤΕ. Με λίγα λόγια, δώστε πίσω τα κλειδιά και σηκώστε το σήμα της ΕΡΤ στην περιοχή μας.

17/8/2013
Γιάννης Χατζηγιάννης
Μέλος του ΕΕΚ