Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ – “Η λύση του προβλήματος”….ή ένας γόρδιος δεσμός ;




Η πανθεσσαλική εκδήλωση με θέμα «Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ - Η λύση του προβλήματος» που διοργανώθηκε στις 4/10 από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας συγκέντρωσε ελάχιστο κόσμο, αν λάβουμε υπόψη μας τα χιλιάδες ραβασάκια-κατασχετήρια που έχουν σταλθεί από το ΚΕΑΟ λόγω  χρεών στον ασφαλιστικό μας φορέα. 
 
Δυστυχώς όλη η εκδήλωση αναλώθηκε στην έγκριση ενός (ανάμεσα στα χιλιάδες) υπομνήματος του ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα απευθύνεται στην κυβέρνηση και όχι στο να βρεθεί μια άμεση και ουσιαστική λύση στα καθημερινά προβλήματα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. 

Παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόσκληση αναφερόταν σε …λύσεις, αυτές παραπέμφθηκαν με νέα υπομνήματα προς μια κυβέρνηση που χρεοκόπησε τους πάντες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι  τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των βουλευτών μονοπώλησαν όλο το χρόνο και επικεντρώθηκαν στη περιγραφή του ζοφερού τοπίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προτάσεις όπως η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η αποποινικοποίηση των οφειλών, η άρση πλειστηριασμών, το πάγωμα των χρεών και η κεφαλαιοποίηση, τις κρατικές επιχορηγήσεις, ώστε ως σύνολο, που συμπεριλήφθηκαν ως προτάσεις στο υπόμνημα για να αποτελέσουν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. 

Η συζήτηση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης, αν και σε ορισμένα σημεία θετική, παρέκαμψε εντελώς το γεγονός ότι η τύχη των μικρομάγαζων εξαρτάται πλήρως από κάτι άλλο, τη κρίση του συστήματος, την ύφεση, το δημόσιο χρέος και το κυριότερο τη μαζική ανεργία των εργατών και τους άθλιους μισθούς και συντάξεις που έχουν επιβληθεί.

Τελικά λόγω “έλλειψης χρόνου”,  το προεδρείο δεν επέτρεψε σε κανέναν να μιλήσει από όσους ζήτησαν το λόγο, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να αποχωρήσουν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για ένα σύλλογο που «μάχεται» μέσω υπομνημάτων, δεν δίνει το λόγο, ενώ παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για κινητοποίηση  σε στήριξη των 15 εμπόρων που δικάζονται το Νοέμβρη εξαιτίας της συμβολικής κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στην ΔΟΥ Βόλου. 

Στην εκδήλωση μοιράσαμε μια προκήρυξη επιχειρώντας να στρέψουμε τη συζήτηση στα επίδικα της εποχής μας (http://eekmag.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html), βάζοντας το ζήτημα της πλήρους διαγραφής του χρέους, προτείνοντας ένα μεταβατικό πρόγραμμα αντίστοιχο των πραγματικών αναγκών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο γόρδιος δεσμός κόβεται και δεν λύνεται με παρακάλια και διευθετήσεις με κυβέρνηση, ΔΝΤ ΕΕ, ΕΚΤ.

Η συγκρότηση μιας πρωτοβουλίας αγώνα των αυτοαπασχολούμενων κι εμπόρων οφείλει να απαντήσει σε όλα εκείνα που έμειναν αναπάντητα στη πανθεσσαλική εκδήλωση και να οργανώσει άμεσα στη πράξη τη στήριξη των συναδέλφων μας στα δικαστήρια αλλά και να απαντήσει έμπρακτα στη τρομοκρατία των κατασχετηρίων, των λουκέτων, τη πληγή των αυξανόμενων ανασφάλιστων και ανέργων.

10/10/2014

Ελένη Μηλιόρδου και Γιάννης Σαϊμπής
έμποροι – ελεύθεροι επαγγελματίες
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ – Τροτσκιστές)