Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ του ΕΕΚ





Σάββατο 16/05/2015, 6:30μμ
Χώρος Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33, Βόλος

Με θέμα:

''Εθνικισμός κι Aγριανθρωπισμός''

Για τις ιστορικές ρίζες σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων     


  
Η ΚΟ Μαγνησίας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα ‘’Εθνικισμός κι Αγριανθρωπισμός’’. Το θέμα της συζήτησης αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου του Παντελή Πουλιόπουλου “Εθνικισμός και Αγριανθρωπισμός”, όπου αποτυπώνεται η ιδεολογική αντιπαράθεση της επαναστατικής κομμουνιστικής διανόησης (με εκπρόσωπο τον τότε γγ του ΚΚΕ Π.Πουλιόπουλο) και της αστικής διανόησης όπως εκφράζονταν από τον μεγάλο παιδαγωγό και εκπρόσωπο του δημοτικισμού Α.Δελμούζο.

Σήμερα στη χειρότερη παγκόσμια κρίση στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος,  οι όροι της σημαντικής ιδεολογικής και πολιτικής διαμάχης μεταξύ της επαναστατικής κομμουνιστικής θεωρίας - πράξης και του αστισμού, όπως εκφράστηκαν από τον Πάντελη Πουλιόπουλο και τον Αλέξανδρο Δελμούζο αντίστοιχα, έρχονται ξανά στο προσκήνιο της Ιστορίας.

Η απάντηση στο “ Εθνισμός και Ανθρωπισμός” του Α. Δελμούζου απέδειξε, μέσω της μαρξιστικής οδού και του ιστορικού υλισμού, την ιστορική φύση του εθνικισμού σε αντιδιαστολή με τον “αιώνιο βιολογικό” εθνισμό ως βάση του ανθρωπισμού, καθώς προέβαλε ο δεύτερος. Ο εθνικισμός είναι προοδευτικός και συνδέεται με τον φιλελευθερισμό, όμως στην πορεία της ταξικής πάλης, και καθώς ο καπιταλισμός φθάνει στα ιστορικά του όρια, γίνεται αντιδραστικός, συχνά ανοιχτά φασιστικός, παίρνοντας τη μορφή του επιθετικού εθνικισμού και του πολιτισμένου αγριανθρωπισμού όπως εκφράστηκε με τα πολεμικά – ιμπεριαλιστικά σφαγεία της εποχής.

Η μόνη λύση στον αγριανθρωπικό εθνικισμό που γεννά η αντίφαση μεταξύ παγκόσμιας αγοράς, κεφαλαίου και των ορίων του κράτους έθνους είναι ο διεθνισμός, δηλαδή η κοινή διεθνιστική  επαναστατική δράση της εργατικής τάξης όλων των χωρών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Βόλος
13/05/2015
ΕΕΚ // ΚΟ Μαγνησίας