Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ) πραγματοποίησε σήμερα (19/4/16) επίσκεψη στο χώρο συγκέντρωσης των Σύριων προσφύγων στο πρώην εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων «ΜΟΖΑΣ» στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Το σημερινό πρωτόκολλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέτρεπε την είσοδο εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων με τον έλεγχο ταυτοτήτων στην πύλη εισόδου.
Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελείται από οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν πλέον να βρουν έξοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ιστορικής αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το τριπλό ζήτημα της οικονομικής κρίσης με τους εκατομμύρια ανέργους, του πολέμου με τα χιλιάδες θύματα στα πεδία των μαχών και στον υγρό τάφο της Μεσογείου και τα εκατομμύρια των προσφύγων από Βόρεια Αφρική μέχρι Μέση Ανατολή που αναζητούν διέξοδο από τη φρίκη του πολέμου.

Η κατάσταση στους στεγασμένους χώρους παραμένει με τη μορφή πρόχειρου καταυλισμού. Όλοι οι πρόσφυγες κοιμούνται στο δάπεδο. Οι χώροι δεν έχουν στοιχειωδώς διαμορφωθεί ώστε να διατηρείται μια σχετική ιδιωτικότητα μεταξύ των οικογενειών.

Οι πρόσφυγες στο «ΜΟΖΑΣ» δεν είναι ούτε ευκατάστατοι, ούτε έχουν μια ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια αφού τα κοράκια των διακινητών τους ξεζούμισαν στο δύσκολο ταξίδι που αναγκάστηκαν να κάνουν. Καθώς ο χώρος στερείται μιας εύκολης πρόσβασης στο κέντρο της πόλης για απαραίτητα ψώνια, έχει κανονιστεί κάποιοι από αυτούς να αναλαμβάνουν τα ψώνια για όλους όσους βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο κάνοντας πεζή την διαδρομή προς το Βόλο κι αναγκαστικά επιστέφουν με taxi για το κουβάλημα των ειδών που έχουν προμηθευτεί για όλους.  Όταν κάποιος κάνει τη διαίρεση των αγορών που γίνονται με τους ανθρώπους που ικανοποιούνται από τα ψώνια σε καταστήματα της περιοχής, μάλλον διαπιστώνει την απόλυτη φτώχια.

Οι ίδιοι ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να βρουν δουλειά, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να επανενωθούν με δικούς τους ανθρώπους για να συνεχίσουν τη ζωή τους.  Με αγωνία ρωτούσαν αν μπορεί να εγκατασταθεί στο χώρο μια γραμμή internet ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν με τους δικούς τους που έμειναν πίσω στο μέτωπο του πολέμου ή είναι διάσπαρτοι στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα για να έχουν κι οι ίδιοι ενημέρωση για όσα συμφωνούνται γι αυτούς χωρίς αυτούς.

Η οργάνωση της κανονικότητας είναι αδύνατη χωρίς να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων. Η ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών δεν εκφράζει την ουσία του ανθρώπου που είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Τι είδους άνθρωπος μπορεί να παραμείνει κάποιος χωρίς την ελευθερία να ζήσει τη ζωή του; Είναι η ίδια η ελευθερία που έχουν οι άνεργοι και άνεργες αυτής της χώρας, μια ζωή χωρίς ζωή, χωρίς μέλλον.

Το γεγονός ότι κόμματα, οργανώσεις, σωματεία, σύλλογοι και συλλογικότητες της πόλης ανταποκρίνονται στη κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, δείχνει ότι απαιτείται μια πολύ πιο οργανωμένη εργασία για τη συγκέντρωση της βοήθειας κάθε μορφής και για την οποία ελπίζουμε σύντομα θα αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες.


Από τη πλευρά μας δεν είμαστε πρόθυμοι να παραδίδουμε τη βοήθεια που παρέχει ο αλληλέγγυος ντόπιος πληθυσμός στο πολιτικό προσωπικό το οποίο ευθύνεται για τα μνημόνια, την οικονομική καταστροφή του εργαζόμενου πληθυσμού αυτής της χώρας, που κουβάλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς και υπέγραψε την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

19/4/2016

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ)