Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αποχώρηση του ΕΕΚ από τον Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών Βόλου



Βόλος 01/09/2016



Συντρόφισσες και σύντροφοι – συναγωνίστριες και συναγωνιστές (για όσες και όσους δεν μας θεωρούν συντρόφους, αλλά και για αυτές και αυτούς που εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε την παραμικρή συντροφική σχέση),



Με την παρούσα επιστολή γνωστοποιούμε σε όσες και όσους συμμετέχουν στο Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο άνθρωπο-οργάνωση-συλλογικότητα ότι από σήμερα 01/09/2016 το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-Τροτσκιστές) δε συμμετέχει στο Χώρο αποσύροντας ταυτόχρονα και όλες τις ήδη προγραμματισμένες του δραστηριότητες.


Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, απολύτως συνειδητά και κατόπιν έντονης πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της οργάνωσης, γνωστοποιούνται στην παρούσα με μοναδικό στόχο την ενημέρωση για τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης και την αποφυγή κάθε συζήτησης που θα άφηνε ερωτηματικά και θολά σημεία.


Ο Χώρος έχει απορρίψει πλήρως, κάτι που διαφαίνονταν εντονότερα από κάθε άλλη φορά από τις αρχές του 2015, κάθε πολιτική σκέψη και συζήτηση στο εσωτερικό του πράγμα που είναι απόρροια αφενός των τεράστιων αποστάσεων στην αντίληψη μεταξύ των οργανώσεων και ανένταχτων ανθρώπων σε ζητήματα που θεωρούνται από όλους θέματα της εργατικής τάξης και της κοινωνίας που στενάζει παγκόσμια κάτω από τα ερείπια του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και ταυτόχρονα έλλειψη διαλεκτικής προσσέγγισης. Οι συντρόφισσες και σύντροφοι του ΕΕΚ που συμμετείχαν στις διαδικασίες του χώρου προσπάθησαν επαννειλημένα να βάλουν το παραπάνω ζήτημα, με μικρή επιτυχία λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας και της προσκόλλησής της σε έναν κινηματισμό, κάποιες φορές χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. 


Ο Χώρος δεν κατάφερε να διατηρήσει το προφίλ που το όνομά του δηλώνει (Χώρος Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών) αφού μόνο σε ελάχιστες φωτεινές περιπτώσεις σύμπλευσε με τους πρόσφυγες που κατά συρροή φτάνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ κάποιες φορές διατήρησε μια προθυμία να συνεργαστεί με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πιο χαρακτηριστικό αυτού, το γεγονός ότι τη πρωτομαγιά του 2016 (που φέτος εορτάστηκε στις 8 Μαϊου) το ΕΕΚ που συμμετείχε στο χώρο μαζί με τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτες αγωνίστριες και αγωνιστές της αριστεράς, δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να συνδράμει στην προσπάθειά μας να αισθανθούν ολόκληρες προσφυγικές οικογένειες οικεία με την πόλη και όλους εμάς.


Θεωρούμε ίσως δευτερεύον ζήτημα το ότι ο χώρος δεν θέλησε να συμμετάσχει στο 10ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου (αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί σε κάποια απολογιστική του φεστιβάλ), αλλά όχι και το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με ένα οξύ πολιτικό (και όχι κομματικό) επεισόδιο που συνέβη στις 4 Ιουνίου στο φεστιβάλ Αναιρέσεις των οργανώσεων ΝΑΡ και νΚΑ με πρωταγωνιστές «αναρχικές και αναρχικούς» που αμαυρίζουν τις ιδέες του αναρχισμού εκθέτοντας τον εαυτό τους. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στο κίνημα της πόλης είχαν ως αποκορύφωμα την ευθεία επίθεση – «παρέμβαση» μελών της συλλογικότητας ΑΚΡΗΔΑ σε συνέλευση του χώρου ενόψει του αντιρατσιστικού φεστιβάλ με το πρόσχημα της κοινοποίησης ανακοίνωσής τους αποκρύπτοντας τον πραγματικό λόγο που ήταν να επιτεθούν σε μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Θεωρούμε απαράδεκτη τη τήρηση ίσων αποστάσεων από τους παρευρισκόμενους και την ανοχή του Χώρου στο διαμοιρασμό της ανακοίνωσης της ΑΚΡΗΔΑ από τα μέλη της τη στιγμή που οργανώσεις της αριστεράς προπηλακίζονται και τραμπουκίζονται με μαφιόζικες τακτικές από «αναρχικές και αναρχικούς». 


Αυτή και μόνο αυτή η ανοχή ήταν που οδήγησε σε επόμενες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στη Λέσχη Εργαζομένων και Ανέργων με αισχρή συνθηματολογία που αυτή τη φορά περιελάμβανε το ΕΕΚ και μάλιστα με παντελή απουσία έστω κάποιας ιστορικής γνώσης, από τη συλλογικότητα «συντρόφια στο Σεληνόφως». Αυτό που έχει σημασία για το Χώρο είναι ότι όχι μόνο δεν καταδίκασε τα γεγονότα αλλά ούτε καν τα συζήτησε σε κάποια διαδικασία.


Στη 1 Σεπτεμβρίου 2016 και κατά την προσέλευση των οργανώσεων και ανθρώπων που συμμετέχουν στη διαχειριστική του Χώρου παρόντα ήταν και άτομα που συμμετέχουν ενεργά στην ΑΚΡΗΔΑ και τα οποία, ας μη κρυβόμαστε, ήταν προσκεκλημένα από άνθρωπο που συμμετέχει στο Χώρο ενώ από την αρχή ήταν πρόδηλη η αποδοχή των συγκεκριμένων από τη πλειοψηφία των συμμετεχόντων.


Δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη συνέλευση, αλλά ούτε και θα υπάρξει σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία όπου συμμετέχει το ΕΕΚ, διάθεση από τη πλευρά μας να καπελωθούμε από τραμπούκους παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα. Το θέμα είναι μεγάλο και υπαρκτό και δεν είναι άλλο από το ότι κάποιες και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί/ες και αντιεξουσιαστές/στριες διαχωρίζουν το κίνημα σε δύο μέρη: τους αγωνιστές/στριες και τα κόμματα της αριστεράς επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες σε αυτά ακόμα κι αν προειδοποιούσαν από χρόνια για την επικείμενη προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πιστεύει κανείς ότι θα δεχτούμε να συνδιαμορφώσουμε ή έστω να συζητήσουμε για ένα λεπτό έστω με τους «αναρχικούς ιεροκήρυκες και καθοδηγητές και τα τσιράκια τους»; Ποτέ, ούτε και θα τους νομιμοποιήσουμε ποτέ!


Βάσει των παραπάνω, αποχωρήσαμε από κάθε τι που αφορά τον χώρο και δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε άμεσα όλες μας τις ενδεχόμενες οικονομικές εκρεμμότητες, κυρίως όμως ότι θα βρισκόμαστε πάντα και με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό κάθε μιας και καθενός αγωνίζεται για την ελευθερία από τα δεσμά του κεφαλαίου.


Πρέπει να αγωνιστούμε και θα αγωνιστούμε!


Το ΕΕΚ δεν καπελώνει και δεν καπελώνεται, δεν τραμπουκίζει και δεν τραμπουκίζεται, δεν συζητά και δεν συνδιαμορφώνει με όσες και όσους έχουν τέτοιες διαθέσεις, δεν διατηρεί καμία σχέση μαζί τους.



ΕΕΚ // ΚΟ Μαγνησίας

01/09/2016